Strøkstorget i Lillestrøm
Nøkkeldata
Tidsrom: 2019 – 2020
Omfang: Oppgradering av gågate med «bybekk» i Lillestrøm sentrum.
Entrepriseform: Totalentreprise
Oppdragsgiver: Eiendsomsgruppen AS
Ytelser: Prosjektering av bybekk med dysesystem, fordrøyningsmagasin for takvann, vannbåren gatevarme, teknisk rom for gatevarme.
Bildekreditering: Østengen og Bergo
Prosjektbeskrivelse
Ingenia har vært med i prosjekteringen av Strøkstorget, som befinner seg i Landsstadsgate i Lillestrøm sentrum. Her har det også blitt, og skal bli, ført opp nye bygg til både nærings- og boligformål. Landskapskonseptet for torget er inspirert av tømmerindustrien i Nitelva, som representerer historien og identiteten til Lillestrøm. Dette blir trukket frem ved blant annet etableringen av «bybekken», som slynger seg nedover torget, med et ca. 90 m langt bekkeløp. Det er etablert terskler, som gir vannspeil og spill i vannet. På toppen av bekkeløpet er det etablert et dysesystem. Bekken forsynes i hovedsak av gjenbrukt takvann fra ny bebyggelse. Torget ble ferdigstilt i 2022.
Utendørs VA og fontener
Ingenia har vært engasjert i prosjekteringen av forsyningsanlegget til bybekken med dysesystem og fordrøyningsmagasin. Dette fungerer som et komplekst fonteneanlegg med sirkulerende vann. Systemet består av blant annet rensesystem, tre individuelle pumpesystemer med tilhørende teknisk anlegg.
Anlegget er koblet til det kommunale ledningsnettet, samtidig som det også tilføres takvann i felles vannreservoar plassert nederst i systemet. På denne måten blir takvannet benyttet som en ressurs. Reservoaret utformes slik at man får mest mulig ut av takvannet, samtidig som dette fordrøyes ved større nedbørshendelser.
I forbindelse med bybekken leverte Ingenia situasjonsplan, kravspesifikasjon og systemskjema for fonteneanlegg med fordrøyningsmagasin.
Gatevarmeanlegg og styring
Ingenia har utarbeidet kravspesifikasjon for varme- og automatiseringsanlegget for vannbåren gatevarme. Akershus Energi Varme forsyner gatevarmeanlegget med fjernvarme.
I tillegg til et konvensjonelt gatevarmeanlegg, er det beskrevet funksjoner for å optimalisere driften, og redusere energiforbruket. Automatikken skal benytte presise værprognoser til styringen av snøsmelteanlegget. Anlegget skal starte reguleringen i god tid i forkant av eventuelt snøfall og/eller værtilstander som behøver gatevarme. Dette gjøres for å unngå høye effekttopper.
Gatevarmeanlegget har et alarmbehandlingssystem for overføring av kritiske alarmer til driftspersonell, og energien skal registreres og logges i et energioppfølgingssystem.

